Makine Yerleşim Projesi Çizimi

Makine Yerleşim Projesi Çizimi

İşletmelerin faaliyetlerinde kullandığı makinelerin ne kadar güç tüketimi yaptığı, ne kadar enerji harcadığı ve kapasite miktarı gibi bilgileri gösteren bir proje hazırlanır. Bu projeye makine yerleşim projesi çizimi denir. Bu proje, işletmenin ruhsat alması ve aktif çalışmaya başlaması için önemlidir. Makine mühendisleri tarafından hazırlanan makine yerleşim projeleri, çizilecek kroki üzerinde işyerinde yer alan tüm makine ve araçların enerji kapasitesini ve işyerinin havalandırma oranını detaylı şekilde göstermektedir. Hazırlanan projeler belediye ya da organize sanayi müdürlüklerine verilmektedir.

Makine yerleşim projesi çizimi için işletmenizde görevli bir makine mühendisi yardımıyla ya da proje çizimi yapan mühendislik firmaları yardımıyla ücret karşılığında çizim yaptırabilirsiniz.

 

Makine Yerleşim Projesinin Faydaları Nelerdir?  

 

Makine yerleşim projesinin işletme için sağladığı faydalar şunlardır:

1- Daha etkin ekipman ve makine kullanımı sağlanır.

2- Çalışanlar için risk faktörleri belirlenerek iş sağlığı ve güvenliği açısından önlemler alınabilir.

3- Firmalar için kaynak yönetimi ve tasarruf imkânı sağlanır.

4- Çevre sağlığı açısından güç tüketimi miktarlarından tasarruf sağlanır.

5- İşyerinin güvenilirliği ve kalite standartlarına uygunluğu artmış olur.

6- İş akışını programlamak daha kolay hale gelir.

7- İşe özel ekipman ve makine kullanımına öncelik verilmiş olur.

 

Makine Yerleşim Projesi Nasıl Olmalıdır?

 

Makine yerleşim projesi ile işyerinin mimari planı uyumlu olmalıdır. Mevcut tüm makine ve ekipmanlar eksiksiz ve doğru olarak listelenmelidir. İş planı, mimari plan ve makine yerleşim planı uyumlu olmalı, birbiriyle çelişen bilgi bulunmamalıdır. Üretim yapan işletmelerde üretim sistemine göre makinelerin yerleşimi belirlenmeli, standartlara uygun düzenlenmelidir. Makine ve ekipmanlar çalışanların işlerini kolayca yapacakları şekilde düzenlenmeli ve çalışma alanı yaratılmalıdır. Mevcut kullanılan makine ve ekipmanların haricinde yeni alınacak makine ve ekipmanlar da planda gösterilmeli, her yeni makine ve ekipmanla plan yeniden düzenlenmelidir. Makine ve ekipmanların kapasitesi ve güç kaynakları projede gerçek ve doğru olmalıdır, iş planıyla çelişmemelidir. Kullanılan makine ve ekipmanlar üretim amaçlarına uygun kullanılmalı, eğer planda yer alan makineler işyerinde yoksa işletme yaptırım uygulanarak makine alımında zorunlu tutulmaktadır.

 

 

YORUM YAZ
Please follow and like us:
Pin Share