Yangın algılama sistemi periyodik kontrolü
Yangınlar, ne yazık ki hem maddi hem de manevi düzeyde büyük bedeller ödetebiliyor. Yangın vakalarının mal ve can kayıplarına varacak düzeyde felaket sonuçlar doğurmasında, en kabul gören neden, gerek dumanın gerekse de alevin erkenden tespit edilememesidir. Bu bağlamda yangın güvenlik sistemleri deyim yerindeyse ev ve işyerleri için hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yangın alarm sistemi hepimiz için artık lüksten ziyade bir zorunluluk haline dönüştü diyebiliriz. Yangınla mücadele noktasında ilk adım olarak düşünülebilecek bu sistemlerin, güvenliğimizi tehdit eden diğer alarm sistemlerinden teknik olarak pek bir farkı yoktur. Yangın alarm sistemi mekanın fiziki koşullarına uygun olarak tercih edilmelidir.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Periyodik Kontrolleri nasıl yapılır?
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri iş yerlerini yangının zararlarını büyümeden müdahale imkânı sunan ve her türlü can ve mal kaybını minimuma indirmeyi amaçlayan önemli sistemlerdir. İş yerlerinde sürekli, aksamadan ve kusursuz çalışması gereklidir.
Bu konularda alanında uzman kişilerin periyodik kontrol yapması şarttır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen standart ve periyodik kontrol kriterlerine göre periyodik kontrol yapılması şarttır.
Panelden tüm yangın butonu, yangın sireni ve duman-gaz dedektörlerine bütün sistemin uygunluğu işlevsel olarak kontrol edilir. Duman dedektörü spreyi ile duman dedektörleri çalışırlığı kontrol edilir. Sonucunda firmaya yapılan işlemler ile ilgili yönetmelikte belirtilen kriterlere göre rapor oluşturulur.
Yangın Algılama Sistemlerinin Periyodik Bakımı Neden Yapılmalıdır?
Yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımı neden yapılmalıdır? konusunda uzman mühendislerimizin görüşlerini aktaralım. İlk monte edildiği günden itibaren çeşitli dış etkenler nedeniyle algılama ve ihbar sistemlerinin kullanılmasında zorluklar yaşanabilir.
Algılama dedektörlerinin önü tıkanabilir, tozlanabilir veya nemden ötürü işlevini yitirebilir. Bu nedenle aşağıda anlatacağımız sıklıklarda ve düzenli aralıklarda kontrollerinin yapılması ve gerekli arızaların giderilmesi gerekir.
İhbar sistemleri ile entegreli şekilde çalışan yangın söndürme sistemleri, birlikte daha güçlüdür. Sistemin biri yangını erken uyarı ve algılama dedektörleri ile fark eder, diğeri de müdahale ederek söndürülmesini sağlar. Erkenden fark edilen yangının daha büyük felaketlere yol açması algılama sistemlerinin marifetiyle önlenmiş olur. Bu yüzden hem can hem de mal kaybını önlemek için yangın algılama sistemlerinin periyodik bakımı çok önemli olmaktadır.

Düzenli aralıklarla kontrol edilen sistemlerin arızaları veya arızalanmaya yüz tutmuş parçaları, uzman teknisyenlerin gözüyle anlaşılabilmektedir. Yetkin firmalar tarafından yapılacak düzenli kontrollerde, sistem gereksinimlerinizi ortaya çıkarılır ve bir çözüm takvimi oluşturulur.
Faaliyetlerinizin devam ettiği işletmenizde kontrollerin yapılıp eksikliklerin giderilmesinin çok seri şekilde yapılmasının önemini anlatmaya gerek yok. Bu yüzden yetkili firmalar ile bakım anlaşması yapmanız son derece önemlidir.
Piyasadaki yaygın tutum, montajı gerçekleştiren yangın firmasının periyodik bakımları yapması şeklindedir. Hem kullanılan ürünlerin markasını bildikleri hem de yedek parça temininde zorluk yaşamadıkları için böyle bir anlaşmanın daha verimli olacağı düşünülmektedir.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri periyodik kontrolleri ne kadar sürede bir yapılır?
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri periyodik kontrolü iş güvenliği uzmanlarının tavsiyeleri ve risk analizi doğrultusunda yılda bir kez yapılması gereklidir.
Başlıca Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Periyodik Kontrol ve İncelemeleri
- Yangın algılama sistemi periyodik kontrolü
- Yangın tesisatı periyodik kontrolü