TOPRAKLAMA KONTROLÜ

Topraklama Nasıl Kontrol Edilir? Topraklama Kontrolü Detaylı Anlatım

Elektrik Tesisatları

Periyodik kontrollerde tesiste bulunan tüm dağıtım, tali, aydınlatma panoları, priz kombinasyon kutuları, enerji kablo tavaları, tüm makine ve motorlar, anahtar ve prizler, aydınlatma armatürleri, geneli itibariyle tüm elektrik tesisatının kontrolü yapılır. Ayrıca;

 

topraklama kontrolü
topraklama kontrolü
  •  Koruma iletkenlerinin, ana ve tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri bağlantılarının sürekliliğinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  •  Elektrik tesisinin yalıtım direncinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
  • Dokunma gerilimine göre topraklama direncinin ölçülmesi,
  •  Artık Akım anahtarı / Kaçak Akım Rölesitestleri
  •  Çevrim empedansının kontrolüyapılır.

TOPRAKLAMA KONTROLÜ

Elektrik ile çalışan cihazlarda çeşitli sebeplerle oluşabilen kaçak akım ve gerilimler can ve mal emniyetini tehlikeye düşürebilmektedir. Topraklama, meydana gelebilecek bu çeşit bir hata durumunda, insan hayatını korumak amacıyla uygulanacak işlemlerden biridir.
TOPRAKLAMA KONTROLÜ
TOPRAKLAMA KONTROLÜ
Cihaz gövdeleri yönetmeliklere uygun şekilde topraklanır, gerekirse kaçak akım rölesi gibi ilave cihazlar ile sistem emniyeti artırılır. Bu sistemlerin güvenle ve sürekli kullanılabilmesi, oluşabilecek çeşitli hata ve bozulmaların zamanında tespit edilebilmesi için periyodik olarak kontrol ve testleri yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

 

Topraklama Nasıl Kontrol Edilir?

Evde topraklama kontrolü nasıl olur? diye merak edenler bu durumda yeterli bilgiye sahip olmaları durumunda dikkatli olmaları ve uzman birinden yardım almaları gerekir. Topraklama kontrolü yaparken amatör olan kişiler tarafından çoğu zaman yapılan işlemler topraklama yerinde sıfırlama yapılmasına neden olabilir.

Bu nedenle kullanıcılar yapılacak işlemler konusunda profesyonel olan kişilerden yardım almaları gerekir.

Topraklama, bölgede oluşan elektrik kaçağını iletkenle toprağa vermek için geliştirilmiştir. İnsan hayatını riske atmamak, elektrikli cihazların kullanım ömrünü korumak adına mutlaka topraklama yapılmalıdır. İnsan hayatını riske atmamak adına kullanılması gereken topraklama, kanuni olarak zorunludur. İş güvenliği için her işyerinde topraklama olmak zorundadır.

 

topraklama kontrolü
topraklama kontrolü

 

Elektrik tesisatında oluşan kaçaklar hayati tehlikedir. Bu nedenle topraklama yaptırmak lüks değil zorunluluktur. Topraklama sayesinde işyerlerinde insanların can güvenliği kontrol altına alınır.

Topraklama ölçümleri sayesinde bir yıl geçerli olan raporlar hazırlanarak bu şekilde sunulmaktadır. Topraklama kontrolünde kullanılan ekipmanlar ile gerekli ölçümler yapılarak bu şekilde sonuç alınmaktadır.

Oluşabilecek sorunlarda karşı bu konuda profesyonel kişilerden yardım alınması önemlidir. Bu nedenle uzmanlar tarafından kontrolün sağlanması gerekir.

 

TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜNÜN AMACI

Topraklama ölçümü, elektrik geriliminin mevzuat tarafından belirlenen sınır değerler içinde olup olmadığı belirlemek için yapılır. Eğer ölçülen değerler sınır değerlerin dışındaysa çeşitli düzeltici faaliyetler önerilir. Sonuç olarak topraklama ölçümünün en önemli amacı iş güvenliğini yani insan hayatını sağlama almaktır.

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

 

Topraklama ölçümü yapılması ve buna göre bir rapor oluşturulması sırasında yapılacak işlemler gerekli yönetmelikte belirtilmiştir, buna göre;

  1. Göz ile muayene yapılmalı.
  2. Koruma iletkenlerinin bağlantılarının güncel durumu gözden geçirilmeli,
  3. Elektrik tesisine ait yalıtım dirençlerinin ölçümleri yapılmalı ve sağlığı incelenmeli,
  4. Toprağa ait olan direnç ölçülmeli ve topraklama kontrolü yapılmalıdır.

Topraklama ölçümü yapılacak cihazın ölçümleri yapılmalıdır, topraklama ölçümü fabrika veya tesise yapılacaksa, buranın topraklama düzeni önceden gözlemlenmelidir.